fbpx

Sistemul de sănătate din Germania

mai 25, 2020

Sistemul de sănătate este unu dintre principalele prioritățialea a oricărei țări. Germania este prima care a elaborat sistemul de sănătate pe care îl folosim astăzi.

Ca orice alt sistem național, și cel medical a fost creat și adaptat la nevoile și așteptările cetățenilor săi, luând în considerare și aspectele istoric, politic, social, economic, cultural și religios.

Principiile fundamentale pe care le găsim la sistemul de sănătate german, au fost implementate în 1883 de către Otto von Bismarck. Iar mai când cele doua țări, Republica Federală Germana (vest) și Republica Democrată Germană (est) s-au unit și au devenit Germania zilelor noastre, au adoptat sistemul de sănătate modern.

Sistemul de sănătate german se aseamănă cu cel din majoritatea țărilor europene, acesta bazandu-se pe asigurările de sănătate obligatorii.

Mai mult de 3 sferturi din cetățeni contribuabili beneficiază de asigurare medicala standard, iau ceilalți au ales asigurări cu mai multe beneficii, acestea având și costuri suplimentare.

Germania se află în topul țărilor de la nivel mondial cu cel mai mare procent din PIB acordat sistemului sanitar, acesta fiind 11,1 în anul 2015. De asemenea găsim statul German și în topul țărilor cu cel mai mare Indice de Dezvoltare Umană, clasându-se pe locul 6 mondial.